Skip to content

panoramic imaging is more

Tutorial Day

Description

Following on our success at Tucson 2010 we will organize a tutorial day on Tuesday September 21, the first day of the fair, where both beginning and advanced photographers can learn how to improve their VR photography and production. Experienced VR professionals will be leading short photo-safaris in the morning and conducting hands-on computer sessions in the afternoon. Additionally, vendors of related hardware and software will be on hand to assist and provide evaluation units, which may be purchased at a special show discount. A hands on workshop that will give you a boost start in VR photography or improve your skills in producing VRs.

Schedule:

Seminar learning:

10:00 (20 mins)    Welcome: questionnaires, introductions and overview
(Questionnaire draft to follow)

10:20 (30 mins)    Shooting: the foundations
Correct rotation
Leveling, overlap
White balance issues, techniques and tricks
File formats (RAW vs JPEG)
Exposure tips and tricks
Q&A

10:50 (30 mins)    Equipment: essentials and extras
Camera support (tripod, monopod/pole, other)
Panorama heads (NN3, Manfrotto 303, 360Precision Adjuste & Atome, etc.)
Lenses
Shutter release options (wired and wireless remotes)

11:30 (15 mins)    Break

11:45 (30 mins)    Thinking: understanding the specialisms
Zenith and nadir for sphericals (intro, not Viewpoint Correction)
Panorama-specific aesthetics
Q&A

12:15 (30 mins)    Preparation: checking student equipment
Set-up: checking cameras, head alignment

12:45 (45 mins)    Lunch

13:30 (75 mins)    Short excursion for shooting panoramas

Production workflows:

14:45 (30 mins)    Processing images
white balance, HDR, etc.

15:15 (60 mins)    Stitching images
PTGui overview
Different workflows
Leveling panoramas
Viewpoint Correction
Output options
Q&A

16:15 (15 mins)    Break

16:30 (30 mins)    Post (stitching) production
Checking, fixing, correction, patching, sharpening, converting...
Q&A

17:00 (45 mins)    Publishing
Overview of options (KRPano, FPP, QTVR, HTML5, Java, etc.)
Pano2VR in depth

17:45 (15 mins)    Q&A

Fee

The fee will be € 125 for members and € 175 for non-members. Non-members may decide to become members and pay the same total amount, but receive all the benefits of being a member. Benefits such as entering in the photo contest (extended submission closes September 3) or attend the VR Photography Live @Photokina conference day (at the members rate) with loads of tips, information and showcases of experienced VR photographers.

The fee includes a one-day entrance ticket to Photokina and a lunch.

Requirements

Each individual must provide their own camera equipment and laptop computer. The tutorials leader can be contacted before the conference to advise on equipment and preparation.
Space in the tutorials will be limited so advance registration is required.

Tutorials leader

Keith Martin was one of the tutors at the Tutorial day in Tucson with great success. He has graciously agreed to be your leader at VR Photokina and help with all your questions and problems regarding VR production.
He will be assisted by Chris Witzani, a Cologne based VR photographer, author of the book "Interaktive Panoramafotografie", who knows the best spots in the centre of beautiful Cologne to shoot great pictures, which you will use in the afternoon sessions to create interactive panoramas.

Set up of the camera and tripod, finding the Parallax Point, shooting the Nadir and Zenith, stiching and the different software types are some of the subjects that will be treated.